fredag 20. januar 2017

DET ER MULIG Å GJØRE EN FORSKJELL!

Selvom det er store problmer innen produksjon i verden er det ikke slik at ingen gjør noe. Det finnes flere aktive engasjerte over alt - en av disse er IKEA. De mener at man må sette seg mål på alt det man bryr seg om, og de er opptatte av bærekraftighet. Derfor har de satt seg 3 mål for å bedre situasjonen.


Deres første mål er å bli selvforsynt med fornybar energi og sikre bærekraftig bruk av naturressurser. De ønsker å produsere like mye energi som de bruker. For å få til dette har de begynt med vindmøller og solcellepaneler på takene. I tillegg har de begynt med tiltak som bedre isolasjon og byttet til leddpærer for å bruke mindre energi. På kort tid har de sett forbedring, og på 5 år har leverandørene deres blitt 20% mer energieffektive. Dette er ikke bare bra for miljøet, for leverandørene har også sett en økning i antall kunder da de svært gjerne ønsker leverandører som er miljøbevisste. IKEA har også begynt med flere tiltak for å sikre bærekraftig bruk av naturressurser. I et samarbeid med WWF har de funnet andre måter å produsere bomull på. Med et dryppvannssystem har de redusert vannbruken i bomullsproduksjonen sin betraktelig. Dette systemet har også gitt en bedre måte å sprøyte gjødsel og kjemikaler på. På dette viset har de allerede hjulpet 11 000 bønder. Dette har heller ikke kun positiv innvirkning på miljøet, for det nye systemet har ført til at flere bønder nå kan sende barna sine på skole. De prøver også generelt å å bruke andre bærekrafitge naturlige stoffer som ikke krever like mye kjemikalier i produksjon. Eksempler på dette er at de bruker resirkulert plast, i fine korn, i feks dyner. De fyller også puter med avkapp. Dette sikrer at produktet de bruker er trygge og gode, i tillegg til at de bruker opp rester.


IKEAs andre mål er å inspirere kundene til å leve et mer bærekraftig liv i hjemmet. For å få til dette har de laget flere reklamefilmer som oppfordrer kundene til akkurat dette. Det de prøver å få frem er at hvis alle gjør noe, bidras det mye i det store bildet. Bruk av induksjonsovner, leddpærer og nye matoppbevringsmetoder er ting de oppfordrer til å gjøre. De sier også at enkle steg som å senke temperaturen og slukke lys man ikke bruker gjør en stor forskjell i lengden. Bare ved å bytte til leddpærer har de spart en energimengde på linje med den Stockholm by.

Det siste målet er å skape en bedre hverdag for mennesker og lokalsamfunn som påvirkes av virksomheten deres. Dette gjør de ved å sette etiske retningslinjer for, og samarbeide med, leverandører. Ting de vil fokusere på er gode sko til arbeiderne, rømningsveier i fabrikkene, levelønn til alle, pauser, rene arbeidsforhold og mat. Men det holder ikke kun å sette disse retningslinjene da de tvilsomt opprettholdes. Derfor sier de at de har inspektører som reiser rundt. IKEA oppfordrer til å gjøre dette da det faktisk er lønnsomt i lengden. Med mere pauser, bedre arbeidsforhold og nok mat presterer arbeiderne bedre, og klarer å jobbe mer effektivt. Uttrykket heter jo: "Uten mat å drikke, duger helten ikke". De har også stabilt samarbeid, og jobber med noen i et bestemt antall år med faste kontrakter for at arbeiderne skal ha sikrere forhold.

IKEA gjør altså mye bra, og har gjort en stor forskjell. Men det er viktig å tenke på at forholdene likevel er langt fra perfekte. Selvom de gir uttrykk for at mye har blitt bedre, har de, som mange andre, en lang vei igjen å gå. Man må være obs på at IKEA kanskje forteller halve sannheten, altså kun legger vekt på det positive, for reklame. Det er altså mye igjen å gjøre for å bedre forholdene til arbeiderne. Og selv om IKEA kanskje ikke er helt i mål så har det gjort store positive forandringer. De viser oss at det er mulig å gjøre en forskjell!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar