torsdag 19. januar 2017

THE TRUE COST (OF FASHION)

Vi så ”The true cost of fashoin” som er en dokumentar som ble utgitt i 2015, regissert av Andrew Morgan. Opphavet til filmen kom etter hendelsen i Rana Plaza i 2013, da en bygning falt sammen og drepte over tusen arbeidere. Arbeiderne hadde informert om sprekker i veggene og et bygg i dårlig forfatning, men lederne nektet å endre på forholdene, som resulterte katastrofalt.

Dokumentaren handler om klær: de klærne vi bruker, menneskene som lager dem og hvordan industrien påvirker samfunnet. ”Fast fashion” er et uttrykk som ble brukt mye gjennom hele filmen, og referer til et fenomen i moteindustrien hvor klær blir laget effektivt og billig. Tidligere kom kolleksjoner hver sesong. Men etter ”fast fashion” kommer det nye produkter og kollisjoner til butikkene hver uke. Filmen er filmet fra flere land rundt i verden, fra begge sider av industrien – både fra forbrukernes side, men også de fattige arbeiderne som jobber på fabrikkene. Filmen består av forskjellige intervjuer med fabrikkeiere og arbeidere, miljøarbeidere og mennesker som jobber med fair trade bedrifter.

Gjennom filmen møter vi mennesker gjennom intervjuer, som har ulik tilknytning til tekstilbransjen. Vi får deltar i en hverdag bak symaskinen i Bangladesh, og får innblikk i deres arbeidsforhold. Vi får også innblikk i den andre siden av tekstilindustrien, forbrukerne, og de som mener at forholdene tatt i betraktning kunne vært verre. Arbeiderne jobber under forferdelige forhold og minimal lønn, men det er fremdeles et frivillig valg siden de trenger inntekt. Selv om inntektene og forholdene er dårlig, trenger de jobben for å forsørge familien. Grunnen til at lønnene er så lave er at fabrikkene til en hver tid konkurrerer med hverandre om å være billigst, for å få oppdrag og inntekter.


Etter filmen ble utgitt forsvarte kjedebutikker som ble nevnt i filmen, blant annet H&M og Zara. Filmen har fått blandede tilbakemeldinger, fra veldig positive til ekstremt negative.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar