torsdag 19. januar 2017

HVORDAN KAN DU HANDLE MER BÆREKRAFTIG?

Når man først står i butikken og skal handle mat så er det ikke lenger så lett, produktene har alt mulig slags informasjon på seg og prosessen med å finne ut hva som er bra og hva som ikke er bra tar tid. Det finnes sertifiseringsordninger som gjør denne jobben lettere, men mangel på kunnskap fører til at mange likevel synes det er en utfordring. Hva er det mest bærekraftige valget? Hvordan kan jeg unngå̊ de minst miljøvennlige praksisene? Nytter det i det hele tatt? Dette er utfordringer og usikkerheter mange møter på. Men ikke bekymre deg, her er noen enkle steg akkurat DU kan følge for å handle mer bærekraftig:

Mat
I matbutikken finner man en hel rekke med forskjellige merker å forholde seg til, men for å gjøre det enklere har vi plukket ut de fire merkingene vi mener er viktigst:
Debio kontrollerer og godkjenner økologiske og bærekraftige produksjoner i Norge. Merket garanterer altså at varen er produsert på økologisk og bærekraftig måte.
Marine Stewardship Council er en organisasjon som jobber for å sertifisere bærekraftig fangst av sjømat. Kjøper man MSC-sertifisert sjømat er man sikker på at fisken kan spores helt tilbake til hvor den ble fanget samt at selve fangsten er bærekraftig.
Svanemerket gjelder ikke kun for mat, derfor kan det meste svanemerkes. Kravene for ulike produkter varierer fra produkt til produkt, men hovedmålet er at produktet skal være så bærekraftig som mulig.
Fairtriade defineres av de selv som en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land.

Elektronikk
Når det kommer til elektronikk har produktene energimerking. Produkter med energimerking A+++ er best, og man burde være på utkikk etter disse. Produktene her bruker vesentlig mindre energi enn produktene i de lavere energiklassene. Et A++ merket elektronikkprodukt bruker 55% mindre strøm enn en B-merket vare.













Klær
Det finnes ikke noen gode merkeordninger for klær i dag som er verdensomspennende. Likevel har flere produsenter begynt å forstå at de må endre produksjonsmetoder og arbeidsvilkår. Produkter og kjeder å merke seg er:
H&M sin Conscious Collection
- Nau.com
- Patagonia
- Stormberg
Den viktigste huskeregelen er å kjøpe produkter som varer og som du er sikker på at du trenger.
 

Rengjøringsprodukter
Flere vaskemidler inneholder EDTA som kan gi varige skader på livet i vannet. Men det finnes alternativer gjør en like godt jobb som de mer miljøskadelig produktene som selges i dagligvarebutikkene.
Method er et merke sin er sertifisert av cradle to cradle ordningen, som er en av de mest      ambisiøse miljøsertifiseringene som finnes. (Kjøpes på nett fra utlandet)
Ecover er produsert av Et Grønnere Hjem som selger dette på nett, mens Heliosbutikkene selger de i butikk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar