onsdag 18. januar 2017

HVA KAN DU SOM PERSON GJØRE MED PROBLEMET?


Er det bærekraftig å hente drikkevann i en forurenset elv og er det bærekraftig å ha søppel spredt utover gaten? Jo flere som kjøper, gjenbruker og lever miljøvennlig, jo miljøvennligere blir både markedet og samfunnet vårt.  
Men hva betyr det egentlig å leve miljøvennlig? Det vil si å ta vare på naturen rundt deg. Ikke vent med å gjøre noe til du selv ender opp i en forurenset og forsøplet gate, selv om du selv ikke ser eller støter på disse problemene i hverdagen din - så er de fremdeles der, og de kommer ikke til å forsvinne ved å ignorere dem. Å få ned utslippene er ingen enkel løsning, men på langsikt så er ingenting umulig. Absolutt hele infrastrukturen i samfunnet vi lever i må endres. Selv om det er en stor hjelp, så holder det ikke bare at industrien og transportsektoren tar grep, det kreves faktisk også at folk har andre holdninger til hverdagen og går inn for å gjøre en større forskjell.

Hvis jeg gjetter korrekt, så tipper jeg at det er en tradisjon hos flesteparten at på Halloween så skal gresskaret skjæres i og brukes som pynt, men husk at det er også mat. Hvorfor ikke fortsette gresskarfesten ved å lage en middag ut av det? Det virker ikke så mye når du selv kaster en eller kanskje to stykker, men hvis alle gjør dette blir tallene ekstreme.

Dette fører til at enorme mengder mat kastes, noe som enkelt kan forhindres. Endelig har det blitt inn igjen med gjenbruk av både klær og interiør. Det opprettes stadig applikasjoner og nettsteder hvor man kan legge ut noe gammelt man selv ikke liker, og selge det til noen som finner det nyttig. Hvis folk legger fra seg tanken om at det er flaut å kjøpe klær av andre, så er dette en stor hjelp for å stoppe mye av klimautslippene. 


Norge har et mål om å stanse klimautslippene med 40% innen 2030, men dette innebærer at det kuttes ned på alle utslippskilder. Ifølge TNS Gallup sitt klimabarometer for 2016, er to av tre nordmenn opptatt av klimautslippene sine og hva de selv kan gjøre for å redusere mengden av utslipp de slipper ut. Kun 16% sa at de ikke har gjort noen ting for å redusere utslippene. Samtidig er det mange som er usikre på hva de kan gjøre for å være en del av reduseringen, men de fleste nevner at kildesortering er noe de tar del av. 

Husk at både de små og store beslutningene har en betydning for fremtiden og du kan selv være med å bestemme hvordan du vil at den skal se ut. Ikke sitt på rumpa og vent på andre til å gjøre tiltakene, for du kan allerede starte i dag. Det vil kanskje virke nytteløst der og da, men jeg lover at alt gjør en forskjell på langt sikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar